ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΚΘ 2012-2015

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Υπουργοί, Βουλευτές,

Εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

 

Με χαρά σας καλωσορίζω στο 32ο Τακτικό Συνέδριο της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης του νομού μας.

Εδώ και 98 χρόνια το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη συνδικαλιστική τους δράση, την ελεύθερη αποτύπωση και διακίνηση των ιδεών τους.

 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει παρελθόν και παρόν και θα έχει μέλλον. Θα έχει μέλλον όσο οι φορομπηχτικές πολιτικές, οι ανισότητες, οι αδικίες σε βάρος εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων συνεχίζονται. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τα σωματεία του, τα μέλη του είναι έτοιμα να υπερασπιστούν με σθένος τα εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα δεκαετιών και να παλέψει στους δρόμους και στους εργασιακούς χώρους για να αποτραπούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της λιτότητας και της φτωχοποίησης. 

 

Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα! 

 

Από αυτό το συνέδριο στέλνουμε μήνυμα ενότητας και αγωνιστικής συνέχειας που οι καιροί επιβάλλουν.

 

Περάσανε τρία χρόνια έντονης συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Τρία χρόνια αγώνων στους δρόμους και τις πλατείες φωνάζοντας δυνατά "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ"! Δεν αντέχουμε άλλη ύφεση, άλλες απολύσεις, άλλα λουκέτα, μεγαλύτερη καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μισθούς πείνας και συντάξεις που είναι επιδόματα φτώχειας! 

 

Τα τελευταία τρία χρόνια μετρήσαμε επιπλέον χιλιάδες ονόματα εργαζομένων να προστίθενται στις λίστες ανέργων, είδαμε πολλούς φίλους μας να χάνουν τη δουλειά τους, αποχαιρετήσαμε αγαπημένα μας πρόσωπα που εγκατέλειψαν τη χώρα για μια καλύτερη τύχη και είδαμε τα φρέσκα μυαλά αυτού του τόπου, το μέλλον της χώρας να διαπρέπουν στο εξωτερικό αφού η Πολιτεία δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για να τακρατήσει εδώ. 

 

Αυτή, συναδέλφισσες και συνάδελφοι είναι η ζοφερή πραγματικότητα! 

 

Και εάν θέλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας θα πρέπει να μιλήσουμε και για τα λάθη μας αλλά και για όλα όσα καταφέραμε. Ποια είναι αυτά; Ότι δεν επιτρέψαμε, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας, να επιβληθούν πολλά και άλλα τόσα από όσα κατά καιρούς αποφασίζονται στις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών μεταξύ κυβερνόντων και Ευρωπαίων Ηγετών. 

 

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο 32ο συνέδριό μας, μετά από πολλές εκλογικές διαδικασίες και ψεύτικα διλλήματα. Διλλήματα που δίχασαν τον ελληνικό λαό και γέμισαν φρούδες ελπίδες τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Το μείγμα πολιτικής που ακολουθούν αυτοί που σήμερα κρατούν στα χέρια τους τη διακυβέρνηση του τόπου είναι ίδιο με αυτό των προηγούμενων και κωδικοποιείται σε: φόρους, χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, περικοπές μισθών και συντάξεων. 

 

Κάναμε τρεις εκλογικές διαδικασίες μέσα σε ένα χρόνο για να έρθει ένα ακόμα μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο το οποίο είναι το χειρότερο και το πιο επαχθές από όλα τα προηγούμενα. Ένα μνημόνιο που τα έχει όλα: ομαδικές απολύσεις (που είχαμε καταφέρει να μπλοκάρουμε), αλλαγές στα εργασιακά, φοροκαταιγίδα και αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό. Είχαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, που δεν ήταν το καλύτερο, είχε και τα τρωτά του σημεία. Παρόλα αυτά είχε αντοχές και αποδείχτηκε ότι Κασσάνδρες που προέβλεπαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις και ότι θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα διαψεύστηκαν γιατί πραγματικά κατάφερε να αντέξει όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν πάρα πολλά στραβά και πάρα πολλά από αυτά προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε. Το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει εκ των πραγμάτων εάν δεν παρθούν μέτρα. 

Αυτό που πρόκειται να γίνει σε επόμενο στάδιο σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είναι αντί να δίνεται σύνταξη να δίνεται ένα επίδομα φτώχειας που θα κυμαίνεται μεταξύ 360-390 ευρώ. Δεν θίγονται μόνο οι νέοι συνταξιούχοι αλλά και οι παλιοί συνταξιούχοι. 

Δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος, για το ασφαλιστικό σύστημα. Στη Γερμανία οδιάλογος κράτησε πέντε χρόνια και στη Σουηδία εννιά χρόνια. Υπάρχει πρόταση να πάμε όλοι σε ένα Ταμείο, που όπως καταλαβαίνετε θα είναι δύσκολο. Το ΙΚΑ παρά τα προβλήματα που έχει συνεχίζει να είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο Ταμείο.  

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

 

Επαναφέρουν στο παιχνίδι τις δυο εργαλειοθήκες του ΟΟΑΣΑ. Αυτό συζητήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν υπήρχε κανένα επίσημο αίτημα να χρησιμοποιηθούν για τα οικονομικά της χώρας. Οι δυο αυτές εργαλειοθήκες θα αξιοποιηθούν στο επόμενο διάστημα. Τα νέα μέτρα αγγίζουν όλους όσοι είναι παράγοντες της ελληνικής οικονομίας. Τους αγρότες, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και πολλούς άλλους…

Εισάγονται επίσης όροι και λέξεις νεοτεριστικές, όπως είναι οι «έξυπνες συμβάσεις». Οι «έξυπνες συμβάσεις» είναι βαρουφάκιες λογικές. Οι «έξυπνες συμβάσεις» είναι αυτές που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως είναι η Γερμανία. Αφορούν συμβάσεις που δεν έχουν να κάνουν με το εθνικό επίπεδο κατά κλάδο αλλά κατά επιχείρηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι σημαίνει μια επιχείρηση των πέντε, των δέκα ή των εννιά ατόμων που τέτοιες επιχειρήσεις είναι η συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα μας, να είναι υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι να υπογράψουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους. Είναι σίγουρο ότι και οι μισθοί τους θα περικοπούν και δεν θα έχουν επιδόματα.

Και όλα αυτά ενώ κάποιοι μας έταζαν ότι θα επαναφέρουν άμεσα τα 751 ευρώ, τον κατώτατο μισθό, και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα αποφάσιζαν αυξήσεις. 

Συνάδελφοι, 

Η Ευρώπη των λαών και της Αλληλεγγύης έχει μετατραπεί σε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων. Οι μεγάλοι και οι ισχυροί συνθλίβουν καθημερινά τους μικρότερους. Τους γυρνούν την πλάτη και με εκδικητικό τρόπο τους αναγκάζουν να ζουν στη φτώχεια, τη λιτότητα, την ανέχεια και την ύφεση. 

Τα πακέτα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ μπορεί να προσφέρουν μικρές ανάσες στην ρημαγμένη ελληνική οικονομία έχουν ως αποτέλεσμα όμως, τη συνεχή εξάρτηση από τα μνημόνια, την τρόικα και το… κουαρτέτο των δανειστών. 

Παράλληλα με την οικονομική κρίση η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση ταυτότητας. Και αυτό γίνεται κατανοητό και αντιληπτό αν χρησιμοποιήσουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα. Την προσφυγική κρίση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με κίνδυνο της ζωής τους εγκαταλείπουν τις χώρες τους σε μια προσπάθεια να βρουν ένα καλύτερο αύριο, από το εμπόλεμο παρόν, γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Και η Ευρώπη και οι συντηρητικοί κύκλοι της τι κάνουν; Αντί να τους επιτρέψουν να πάνε απευθείας στη χώρα επιλογής τους, προτιμούν τις εικόνες των νεκρών σωμάτων στα παγωμένα νερά του Αιγαίου! 

 

Στα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο (31ο τακτικό) συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, μετράμε πολλές αλλαγές στην πόλη μας, στη χώρα μας αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

 

Στην Ελλάδα έντονα πολιτικά γεγονότα, πρωτοφανείς κοινωνικές καταστάσεις, δραματικές αλλαγές του εργασιακού πλαισίου, αύξηση της ανεργίας και πολλά άλλα έδωσαν τη χαριστική βολή στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

 

Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η λιτότητα, οι απολύσεις και οι φοροεπιδρομές κυριαρχούν στη ζωή μας και τη μεταλλάσσουν. Το τεράστιο κύμα φυγής των πτυχιούχων, των νέων και των επιστημόνων της χώρας μας συνεχίζεται. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δημιουργούν μια άτυπη μορφή εργαζόμενων με την ανοχή του κράτους, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενώ οι εργοδότες συνεχίζουν τις αντεργατικές τακτικές τους.

 

Την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να δέχεται ανελέητα χτυπήματα, και ο δημόσιος τομέας μπαίνει στο στόχαστρο, με διαθεσιμότητες εργαζομένων.

 

Οι μελέτες και τα υποτιθέμενα success storiesκαλά κρατούν, ωστόσο ένα είναι το δεδομένο. Η λίστα με τις στρατιές ανέργων αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, οι επιχειρήσεις κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος και τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. 

 

Ας δούμε όμως συνοπτικά τι συντελέστηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια. Ποια είναι τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα και στα ο οποία το ΕΚΘ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. 

 

Μέσα σε τρία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πέντε εκλογικές διαδικασίες, η μια από αυτές ήταν ένα διχαστικό για το λαό δημοψήφισμα το ΟΧΙ του οποίου λίγες ημέρες αργότερα μετατράπηκε σε ένα εκκωφαντικό ΝΑΙ. Έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι με αποτέλεσμα σε ένα μήνα να χαθούν 14.100 θέσεις εργασίας, έπεσε "μαύρο στην ΕΡΤ" από την προηγούμενη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άνοιξε ξανά η δημόσια τηλεόραση από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, νέα κόμματα μπήκαν στη Βουλή, το "τιμόνι" της διακυβέρνησης της χώρας βρέθηκε στα χέρια υπηρεσιακής πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα σε γειτονικές χώρες με την Ελλάδα το ένα τρομοκρατικό χτύπημα διαδεχόταν το άλλο, ενώ στο εσωτερικό της χώρας ο φασισμός και τα χτυπήματά του καλά κρατούν, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από οργανωμένο μέλος της Χρυσής Αυγής σε συνεννόηση με την ηγεσία του νεοναζιστικού μορφώματος. 

 

Την ίδια ώρα, στους εργασιακούς χώρους τα προβλήματα γιγαντώνονται και οι εργαζόμενοι με σθένος παλεύουν για τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. 

 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή η κατάσταση παραμένει δραματική. Η εργασιακή ερήμωση της πόλης, που ουσιαστικά άρχισε το 1990, με το σχέδιο ανάπτυξης του κοινοτικού χώρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδήγησε στον οριστικό αφανισμό ολόκληρων εργασιακών κλάδων, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η καπνοβιομηχανία, η μεταποίηση κ.α. και είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, με ολέθριες συνέπειες στην τοπική οικονομία και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

 

Πριν ακόµα ξεσπάσει η οικονοµική κρίση το 2009, η πόλη βίωνε ήδη για περισσότερο από µια δεκαετία µια παρατεταµένη κρίση στον απόηχο της αποβιοµηχάνισής της. Οι προσδοκίες των πρωτοποριακών και υψηλών επενδύσεων, που από τις αρχές του ‘60 µέχρι τα µέσα του ‘70 έφεραν ευφορία, χάθηκαν κάπου ανάµεσα σε πολιτικά παιχνίδια, την εσωστρέφεια και την αδυναµία προσαρµογής σ’ έναν κόσµο που άλλαζε ραγδαία. 

 

Η Θεσσαλονίκη βιώνει πολιτικές τριών μνημονίων, τα τελευταία πέντε χρόνια που όπως και στην υπόλοιπη χώρα οδηγούν σε ιστορική ύφεση. Τα ποσοστά ανεργίας σήμερα είναι παρόμοια με αυτά της δεκαετίας του ’60 και αγγίζουν το 30.2%. Την ίδια ώρα η Βόρεια Ελλάδα καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας της χώρας την τελευταία πενταετία. 

 

Ονειρευόμαστε μια Θεσσαλονίκη της ανάπτυξης, της ελπίδας, «πρωτεύουσας» των Βαλκανίων που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και η οποία δεν θα είναι το… παραπαίδι του κέντρου, αλλά πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. Διαθέτουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα: το λιμάνι μας, τα δυο πανεπιστήμια και το ΤΕΙ, την Εγνατία οδό, το αεροδρόμιο, μια «ανήσυχη» νεολαία που θέλει να δημιουργήσει. Μας λείπουν υποδομές, βιομηχανίες, εργοστάσια, θέσεις εργασίας.

 

Στη σκληρή αυτή πραγματικότητα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αντέδρασε με όλες του τις δυνάμεις. Στο διάστημα αυτό της τριετίας έβαλε τη δική του σφραγίδα με απεργιακούς, μεγαλειώδεις αγώνες και κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις και δράσεις σε εργασιακούς χώρους. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, προσπάθησε να δώσει λύσεις, στάθηκε δίπλα τους στους αγώνες. 

 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης υπήρξε μπροστάρης στους αγώνες για τη διάσωση των κοινωνικών, ασφαλιστικών, οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για την οχύρωση του αυτονόητου δικαιώματος της εργασίας και της αμοιβής των εργαζομένων.

 

Αγωνίστηκε μεταξύ άλλων για:

 

-Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων.

-Αποκατάσταση της διαδικασίας του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.

-Εφικτές λύσεις που δεν θα ξανά θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε. και που θα βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία.

-Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της μακροχρόνιας ανεργίας.

-Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να αποτραπούν οι παράνομες απολύσεις.

-Να τιμωρείται η άδικη και καταχρηστική μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους.

-Να αποτραπεί η άδικη και δυσβάσταχτη φορολογική πολιτική.

-Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών εργαζομένων.

– Να μην εκποιηθούν και να μην ξεπουληθούν οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί.

– Να μη θυσιαστεί η κοινωνική πολιτική στο όνομα της κρίσης.

 

 

Όλα αυτά μαζί με τα σοβαρά προβλήματα της πόλης και του νόμου της Θεσσαλονίκης αποτελούν τους βασικούς άξονες δράσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των Σωματείων της Δύναμης του από το προηγούμενο συνέδριο, μέχρι σήμερα.

 

Στην τριετία που πέρασε, όπως αναφέραμε και προηγουμένως το πολιτικό σκηνικό είναι ασταθές και οι πολιτικές των Μνημονίων έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό για τους εναπομείναντες εργαζομένους και ένα μεγάλο αδιέξοδο για τους ανέργους. 

 

Χρόνο με το χρόνο, τα προβλήματα αντί να μικραίνουν, γιγαντώνονται, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα. Έννοιες όπως «ανεργία», «φτωχοποίηση» και «φοροεπιδρομές» καταλαμβάνουν το λεξιλόγιο και κυριαρχούν στη ζωή μας. 

 

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική, με έναν στους τρεις πολίτες να είναι άνεργος, την ώρα που ένας μόνο στους δέκα ανέργους επιδοτείται.

 

Για να αντιμετωπίσει όλα αυτά η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμης του, οργάνωσε περισσότερες από 21 συσκέψεις, απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια τόσο για τα μέτρα των μνημονίων και τις εργασιακές ανατροπές, όσο και για τα μεμονωμένα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς τους.

 

Το ΕΚΘ συμμετείχε σε όλες τις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που οργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ενώ αποφάσισε και οργάνωσε πανθεσσαλονίκειες κινητοποιήσεις και απεργίες, για ζητήματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους και την κοινωνία της πόλης.

 

Συνοπτικά στο διάστημα αυτό, μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της διοίκησης του ΕΚΘ απορρόφησαν οι κινητοποιήσεις για:

 

– Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων.
– Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.
– Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
– Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής εναντίον του κόσμου της εργασίας.
– Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (ΕΥΑΘ, ΛΙΜΑΝΙ, ΕΛΒΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ).
– Άμεση επίλυση του προβλήματος του Ασφαλιστικού συστήματος.
– Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων (νέων, εργαζομένων πλησίον της σύνταξης).
– Πάταξη της ακρίβειας και των καρτέλ.
– Την αρπαγή των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων.
– Την εργασιακή εφεδρεία.
– Τις περικοπές μισθών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, των συνταξιούχων, των επιδομάτων ανεργίας.
– Την ισοπέδωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
– Τις περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία.
– Το κλείσιμο των εργοστασίων.
– Τις παράλογες και εξωφρενικές απαιτήσεις των κερδοσκόπων, των αγορών και των νεοφιλελεύθερων ευρωπαίων ηγετών.
– Τα προβλήματα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το ΕΚΘ, μαζί με τη ΓΣΕΕ και τα Συνδικάτα οργάνωσαν και πραγματοποίησαν επίσης, αγωνιστικές δράσεις, εκφράζοντας την αντίθεση τους σε πολιτικές και αποφάσεις που εξαθλιώνουν τους πολίτες και αφανίζουν τους εργαζόμενους. Μέσα από παρουσιάσεις αποτυπώθηκε η εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα συνολικότερα.

➢ 2013

Με κεντρικό σύνθημα «ο άνθρωπος είναι ο σκοπός και όχι το μέσο» πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ. 

Συγκεκριμένα:

Στις 2/9/2013 πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη – συνέντευξη Τύπου, της Διοίκησης του ΕΚΘ, με τα Προεδρεία των Εργατικών Κέντρων των νομών της Βόρειας Ελλάδας παρουσία των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΘ. Στη σύσκεψη των Προεδρείων αποτυπώθηκε η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η  Βόρεια Ελλάδα με την ανεργία να κυμαίνεται στο 35% με 40% από πόλη σε πόλη, τους απλήρωτους εργαζομένους, την ανασφάλιστη εργασία και την παντελή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών (επιθεώρηση εργασία και ΙΚΑ) να αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα όλων των νομών.

Στις 3/9/2013 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Στις 6/9/2013 το ΕΚΘ μαζί με εκπροσώπους Εργατικών Κέντρων και της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε εργασιακούς χώρους του νομού Θεσσαλονίκης.

Στις 7/9/2013 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση, πορεία και συλλαλητήρια των Συνδικάτων συνεχίζοντας τις αγωνιστικές δράσεις, προκειμένου να αποκρούσουν και να ανατρέψουν τις αντεργατικές πολιτικές που οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, τη λιτότητα, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.

➢ 2014

Με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε Εργασία και ΟΧΙ Ανεργία – Απαιτούμε Δημοκρατικά Δικαιώματα» πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα:

Στις 2/9/2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη – συνέντευξη Τύπου του ΕΚΘ και των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ. 

Στις 4/9/2014 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Στις 5/9/2014 το ΕΚΘ μαζί με εκπροσώπους Εργατικών Κέντρων και της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε εργασιακούς χώρους του νομού Θεσσαλονίκης.

Στις 6/9/2014 πραγματοποιήθηκε το αγωνιστικό συλλαλητήριο και η πορεία των Συνδικάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, διαδηλώνοντας κατά των πολιτικών που οδηγούν στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη λιτότητα, τον εκφοβισμό, τις απολύσεις, τις φοροεπιδρομές, απαιτώντας να μπει ένα οριστικό τέλος στον αυταρχισμό και στη φτωχοποίηση.

➢ 2015

Με κεντρικό σύνθημα «ο άνθρωπος είναι ο σκοπός και όχι το μέσο» πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα:

Στη 1/9/2015 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη – συνέντευξη Τύπου του ΕΚΘ και των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ. Όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας τα στοιχεία της πραγματικής ανεργίας είναι μεγαλύτερα από αυτά που καταγράφει στις έρευνες της η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αφού η τελευταία προσμετρά ως εργαζόμενους ακόμα και αυτούς που εργάζονται έστω και δυο ώρες την εβδομάδα.

Στις 3/9/2015 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Στις 4/9/2015 το ΕΚΘ μαζί με εκπροσώπους Εργατικών Κέντρων και της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε εργασιακούς χώρους του νομού Θεσσαλονίκης.

Στις 5/9/2015 πραγματοποιήθηκε το αγωνιστικό συλλαλητήριο και η πορεία των Συνδικάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, διαδηλώνοντας την αντίθεση στα μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

 

Τα τελευταία τρία χρόνια οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με καταστάσεις δύσκολες ως αποτέλεσμα των πολιτικών αφαίμαξης, των σκληρών μέτρων λιτότητας, της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, της καταπάτησης ιστορικών εργατικών κεκτημένων, της απαξίωσης του δικαιώματος της εργασίας, των αλλαγών των εργασιακών σχέσεων και της ελαστικοποίησης των απολύσεων.

 

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα η διοίκηση του ΕΚΘ προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα, να καθορίσει και να αναθεωρήσει, όπως επιτάσσουν οι συνθήκες, τους στόχους του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος. Να προτάξει ως κυρίαρχα ζητήματα τη διασφάλιση του εργασιακού δικαίου, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της πλήρους απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας, της μακροχρόνιας ανεργίας, των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων και των μειώσεων στους μισθούς των εργαζομένων.

 

Έθεσε σε προτεραιότητα το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων, στήριξε τους αγώνες τους. Προέταξε τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε συναντήσεις με τους εκάστοτε αρμόδιους, συναντήθηκε με υπουργούς, βουλευτές της Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με προέδρους και στελέχη οργανισμών. Στο διάστημα αυτό οργάνωσε συσκέψεις, ημερίδες, συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις.

 

Αναλάβαμε επίσης σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αποτροπή των απολύσεων, την οχύρωση των εργαζομένων, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Πήραμε θέση στα σημαντικά προβλήματα της πόλης, όπως είναι το μετρό, η επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΝΟ, η COCACOLA, ηΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, η ΕΛΒΟ. 

Η συμβολή του ΕΚΘ ήταν ουσιαστική με καθημερινές παρεμβάσεις στις επιθεωρήσεις εργασίας, στα αρμόδια υπουργεία και οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ κ.λπ.), στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προσπάθησε και έδωσε λύσεις σε προβλήματα των εργαζομένων.

 

Στο διάστημα αυτό, η διοίκηση του ΕΚΘ έδωσε μαζί με τους εργαζόμενους της δύναμης του, αληθινό αγώνα για να αποτρέψει το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τις παράνομες απολύσεις, την εφαρμογή άδικων και αυθαίρετων περικοπών σε μισθούς και ημερομίσθια, να διασφαλίσει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, να αποτρέψει την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, ενώ με παρεμβάσεις διεκδίκησε την καταβολή δεδουλευμένων σε απλήρωτους εργαζόμενους.

 

Από κοινού με πρωτοβάθμια σωματεία έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις Τύπου, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα των εργαζομένων, να απαιτήσει και να προωθήσει λύσεις. Στήριξε απεργιακές κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων και δήλωσε με διάφορες μορφές τη συμπαράσταση της σε εργαζόμενους που προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

 

Η διοίκηση του ΕΚΘ με πολυποίκιλες μορφές συμπαραστάθηκε σε εργαζόμενους και εργασιακούς χώρους όπως είναι: ΑΠΘ, ΟΑΣΘ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Food Plus (Pizza Hut – Kfc), Εταιρία εστίασης ( «ΤΣΙΤΣΙΦΑΙ»), ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, Coca Cola 3E, ΑΓΝΟ, ΕΨΥΚΑ Θεσσαλονίκης, Μεταλλουργία της Β. Ελλάδας, Βοήθεια στο Σπίτι, Α.Ε.Ε.Χ «Ο ΧΑΛΥΨ», ΕΡΤ3, ΕΛΒΟ, Εμποροϋπάλληλοι, ΚΑΦΕΝΑΙ, Sprider Stores, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, Glaxosmithkline και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης ή ανταποκριτικά γραφεία. 

 

Την ίδια ώρα, το ΕΚΘ τιμά όλα αυτά τα χρόνια την Εργατική Πρωτομαγιά και τη Γιορτή του Εργάτη την 9η Μάη. Μάλιστα, το 2013 καταδικάσαμε την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για τη μεταφορά της Απεργίας της Πρωτομαγιάς σε άλλη ημερομηνία, μετά το Πάσχα. Τιμήσαμε τους νεκρούς μας ανήμερα Μεγάλης Τετάρτης και στείλαμε το μήνυμα πως ο αγώνας των συνδικάτων συνεχίζεται. 

 

 

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ

 

Πλούσια ήταν η δραστηριότητα και των τομέων δράσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης την περασμένη τριετία. 

 

Ο Τομέας  Αθλητισμού ασχολείται ενεργά εδώ και 33χρόνια, με την άθληση των εργαζομένων του νομού μας.  Τα πρωταθλήματα που διοργανώνει είναι ο παλαιότερος θεσμός στην πόλη μας και ο πολυπληθέστερος σε συμμετοχές σε όλη την Ελλάδα. Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τα σωματεία, τη μηδενική βοήθεια της πολιτείας, την ανεργία, τη δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, ο τομέας αθλητισμού με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, προσπάθησε, κατόρθωσε και συντήρησε τον θεσμό αυτό ενεργό και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μέσω των πρωταθλημάτων του αθλούνται περίπου 1500 εργαζόμενοι κάθε χρόνο, από διάφορα σωματεία, φορείς, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οργανισμούς κλπ.

Παράλληλα με τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, και ποδοσφαίρου 5Χ5, διοργανώνει μια σειρά από αθλητικό-κοινωνικές εκδηλώσεις όπως:

▪ Τουρνουά με τη συμμετοχή φορέων και ομάδων όπως την θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ΟΚΑΝΑ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΗ  ZΩΗ και άλλες.
▪ Αγώνες με τους τροφίμους των Δικαστικών φυλακών Διαβατών, των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας (στους οποίους μοιράζει αθλητικό υλικό).
▪ Ημερίδες με θέμα τα ναρκωτικά ,την απομόνωση, το ρατσισμό κλπ. 

Ο τομέας αθλητισμού και αυτήν την τριετία, μέσα από τα δυο μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου 5Χ5 που διοργάνωσε και τα οποία αρχίζουν κάθε Σεπτέμβριο και ολοκληρώνονταιστο τέλος Μαΐου με τους τελικούς σε Καυτανζόγλειο και Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, κατόρθωσε να συμμετέχουν πάνω από 16 σωματεία στο ποδόσφαιρο και πάνω από 30 σωματεία στο μπάσκετ.

 

Σημαντική ήταν και η δράση της γραμματείας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ώστε τα προβλήματα των εργαζομένων γενικότερα αλλά και ειδικότερα, να γίνουν γνωστά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. 

 

Η γραμματεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων υποστήριξε επικοινωνιακά τις θέσεις και τις δράσεις που ανέπτυξε το ΕΚΘ και κυρίως: Την έκδοση και αποστολή Δελτίων Τύπου, την παροχή ενημέρωσης στους δημοσιογράφους και τους συντάκτες των ΜΜΕ, τη διοργάνωση Συνεντεύξεων Τύπου, Ημερίδων, παρουσιάσεων κ.λπ., την παρακολούθηση των ΜΜΕ και την αποδελτίωση Τύπου, την έκδοση ανακοινώσεων και ψηφισμάτων, τη διαμόρφωση επικοινωνιακής διαχείρισης σε μεγάλα ζητήματα, τη διαρκή ενημέρωση της ιστοσελίδας του ΕΚΘ (www.ekth.gr), η οποία τον Αύγουστο του 2015 αναβαθμίστηκε παρέχοντας με άμεσο και εύχρηστο τρόπο στους πολίτες και στους εργαζόμενους της δύναμης του ΕΚΘ, ολοκληρωμένη πρόσβαση στις δράσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, μέσα σε αυτή την τριετία δώσαμε χρήσιμες πληροφορίες για τους εργαζόμενους, ενώ μέσα από εγκυκλίους προς τα μέλη των σωματείων της δύναμης μας, ενημερώσαμε για τα εργασιακά δικαιώματα, για το νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας αλλά και την υπηρεσία του παραρτήματος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για ειδικά προγράμματα εργαζομένων.

 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνέχισε και στο διάσημα αυτό τη δράση του στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και βρέθηκε στο πλευρό εργαζομένων, ανέργων και εν γένει της κοινωνίας της πόλης. 

 

Όπως κάθε χρόνο παραμονές Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους ανέργους και τις οικογένειες τους, με στόχο να ανακουφίσουμε έστω και σε μικρό βαθμό οικογένειες που έχουν μεγάλη ανάγκη, μοιράζοντας δωροεπιταγές, τρόφιμα και ποτά που προσφέρουν σωματεία της δύναμης του ΕΚΘ και επιχειρήσεις της πόλης. Οι εκδηλώσεις «Βραδιές για τους ανέργους» του ΕΚΘ γίνονταιστη μνήμη του πρώην προέδρου του ΕΚΘ, εμπνευστή και πρωτοστάτη της εκδήλωσης, Νίκου Γιαννόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, το 2012 μοιράσαμε τρόφιμα και δωροεπιταγές σε 200 οικογένειες, το 2013 σε 230 και το 2014 σε 240 οικογένειες. 

Την ίδια ώρα, το ΕΚΘ συνέχισε τη στήριξη στοπρώτο Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχει παραχωρήσει χώρο (το κτίριο της Αισώπου), για να λειτουργήσει το πρώτο Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της πόλης, παρέχοντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους, πολύτεκνους, άπορους και μετανάστες της πόλης.

Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια συνεχίστηκε η λειτουργία της νομικής υποστήριξης των εργαζομένων, που ως στόχο έχει την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και διευκόλυνσης στα σωματεία της δύναμης του ΕΚΘ αλλά και μεμονωμένα στους εργαζόμενους, τους απολυμένους και τους ανέργους της πόλης. Η Νομική Υπηρεσία του ΕΚΘ που από το 2012-2015 την επισκέφτηκαν εκατοντάδες πολίτες λειτουργεί κάθε απόγευμα Δευτέρα – Παρασκευή, για να βρει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν τις οικονομικές διαφορές με την εργοδοσία, παράνομες απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, μειώσεις αποδοχών, θέματα κοινωνικής ασφάλισης, συνταξιοδότησης κ.λπ.

 

Παράλληλα, ανανεώθηκε για την τελευταία τριετία η σύμβαση που έχει υπογράψει η διοίκηση του ΕΚΘ με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για μειωμένο εργατικό εισιτήριο με έκπτωση 20% στους εργαζόμενους – μέλη των σωματείων της δύναμης του ΕΚΘ. Οι εργαζόμενοι που κάνουν χρήση αυτού του μέτρου ανέρχονται σε χιλιάδες και την τελευταία περίοδο που εξετάζουμε, αυξήθηκαν κατακόρυφα.

 

Σημαντική ήταν και η δράση του τομέα Γυναικών, ο οποίος διοργάνωσε ημερίδες, συζητήσεις και εκδηλώσεις που είχαν ως αντικείμενο την γυναίκα εργαζόμενη. 

 

Όμως και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, που ιδρύθηκε με απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ συνέβαλε μέσα από τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων καταναλωτών. 

 

Συγκεκριμένα την τριετία 2012-2015 το παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Εργαζομένων Καταναλωτών της Θεσσαλονίκης:

 

-​Χειρίστηκε περισσότερες από 300 περιπτώσεις υπαγωγής στο νόμο 3869/2010 για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

-​Πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2013 σεμινάριο σε συνεργασία με το ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ Προστασίας Καταναλωτή 

-​Πραγματοποίησε παρέμβαση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τονίζοντας πως έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

-​Πραγματοποίησε τιμοληψία στα σούπερ μάρκετ και στο τυπικό καλάθι 14 βασικών αγαθών. 

-​Πραγματοποίησε παρέμβαση για αλλαγές στο νόμο 3869/2010.

-​Προχώρησε σε κάλεσμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

-​Έκανε παρεμβάσεις στη ΔΕΗ για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

-​Προχώρησε σε παρέμβαση για κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε ανέργους κτλ.

-​Συμπαραστάθηκε στους εργαζομένους στα «Jumbo» έπειτα από καταγγελίες για άθλιες συνθήκες εργασιακής απασχόλησης.

-​Ζήτησε μέσω Δελτίου Τύπου την επ’ αόριστον αναστολή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.

-​Παρενέβη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την επιτροπή ανταγωνισμού για το γάλα και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών για ρύθμιση δανείων από τον ΟΕΚ.

-​Στήριξε την Πανελλαδική εκστρατεία διαμαρτυρίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης  για τους εργαζόμενους – απολυμένους της Coca Cola 3E και τη συλλογή υπογραφών μέσα από την ιστοσελίδα www.elastithesitous.gr 

-​Διοργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης κοινούγια έκπτωση στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για τις γιορτές των Χριστουγέννων που αγγίζει το 50% για παιδιά 6-12ετών.

-​Εξέδωσε ψήφισμα για το σοβαρό πρόβλημα των δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο.

-​Εξέδωσε δελτίο Τύπου για τον νόμο 4320/2015 για ανθρωπιστική κρίση.

 

 

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την τριετία που πέρασε ήταν όταν εγκαινίασε τη λειτουργία της ανεξάρτητης επιγραμμικής (online) υπηρεσίας «elastithesitous.gr» (ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ) και τη μαζική διαδικτυακή διαμαρτυρία συγκεντρώνοντας υπογραφές για το ψήφισμα υπέρ των αγώνων των εργαζομένων της COCA COLA 3E του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας από τη διοίκηση της εταιρείας να πάρει πίσω τις αντικοινωνικές και εκβιαστικές αποφάσεις της. Προσπαθήσαμεμέσα από μια πρωτοποριακή καμπάνια να σπάσουμε τη σιωπή που επέβαλε η Coca Colaστα Μέσα Ενημέρωσης.

Η επιχείρηση της Coca Cola Τρία Έψιλον που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε με τεράστια κερδοφορία σε πολλές χώρες του εξωτερικού, χωρίς κανένα αίσθημα εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με μοναδικό στόχο την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας της, έχει προχωρήσει σε κλείσιμο των τοπικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα και διακοπή δραστηριοτήτων οδηγώντας στην ανεργία και την οικονομική ανέχεια εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Αυτούς τους εργαζόμενους η πρωτοποριακή συνδικαλιστική καμπάνια έχει ως στόχο να στηρίξει και μέσα από τη σελίδα elastithesitous.gr και τη μαζική διαδικτυακή διαμαρτυρία να συγκεντρώσει υπογραφές πολιτών στο ψήφισμα υπέρ του αγώνα τους, απαιτώντας την αναστολή των απολύσεων και την επαναλειτουργία των εργοστασίων της επιχείρησης στη χώρα μας. Παράλληλα, το ΕΚΘ στηρίζει έμπρακτα τους απολυμένους και μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, σε ειδική εκδήλωση  διένειμε στους συναδέλφους απεργούς τον πασχαλινό οβελία και τα παραδοσιακά κόκκινα αβγά, ενισχύοντας έμπρακτα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Coca Cola Θεσσαλονίκης και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα πως ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.

Τέλος, δεν θα θέλαμε να παραλείψουμε την επικαιροποίηση των αγώνων μας και της αντιρατσιστικής δράσης του Ε.Κ.Θ στα χρόνια της ανόδου του φασισμού στη χώρα μας. 

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδίκασε την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στις 18/9/2014 από μέλος της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τον πραγματικό ρόλο της Οργάνωσης που με πράξεις βίας, σκορπά το φόβο και το θάνατο. Παράλληλα, το ΕΚΘ στήριξε αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις που έγιναν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και εξέφρασε την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καταδικάζοντας επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, λέγοντας ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα και οι υποστηρικτές του είναι ανεπιθύμητοι στη Θεσσαλονίκη, ενώ καταδικάσαμε και  εργοδοτικές συμπεριφορές υπεύθυνες για διάφορα περιστατικά όπως στην Μανωλάδα της Ηλείας, 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για όλους μας. 

Η οικογένεια του Εργατικού Κινήματος της Θεσσαλονίκης αυτά τα χρόνια στάθηκε όρθια, δίπλα και όπου χρειάστηκε μπροστά για να χαράξει το δρόμο στους εργαζόμενους της πόλης μας.

Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία του Ε.Κ.Θ την τελευταία τριετία. Μια ιστορία που όλοι μέσα της αναγνωρίζουμε το δικό μας κομμάτι. Τις δυσκολίες, τους κόπους, τις ανισότητες, τις αγωνίες και τα θέλω μας. Αυτά τα «ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ», αυτές οι «ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ» μας, διαχρονικά μας ενέπνεαν και θα μας εμπνέουν και στο μέλλον.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε παίρνοντας δύναμη από όλους αυτούς που πριν από εμάς έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα. 

Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και γεμάτος εμπόδια. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να τον διασχίσουμε. 

 

Σας ευχαριστώ.  

 

 

 

 

 

 

22